Sinds mijn site ooit eens gehackt is probeer ik Joomla zoveel mogelijk up to date te houden. Dat gaat meestal best simpel, en het updaten van 3.6.5 (of zo) naar 3.7 was dan ook zo gebeurd. En daarna kwam ik erachter dat ik op een andere site die ik beheer (www.re-flax.nl) geen YouTube video's meer kon embedden. Best vervelend, daar er een aparte videosectie is die daar gebruik van maakt. De bestaande pagina's worden niet aangepast, maar er is een stuk beveiliging in de editor toegepast, die op zich best logisch is, maar in dit geval ook onhandig.

Het is gelukkig ook op te lossen. Het kan op twee manieren. TinyMCE (de editor die standaard in Joomla wordt gebruikt) heeft zijn eigen instellingen, die standaard ingesteld staan. Joomla heeft echter ook zijn instellingen. Daar ik het mij wel handig lijkt dat elke editor op dezelfde manier reageert, pas ik het dus het liefst aan in de Joomla-instellingen. Maar daarvoor moet je ook een instelling in TinyMCE aanpassen.

Het het menu System heb je het item Global configuration. Daarin heb je een tabblad Text Filters. Als je die kiest, zie je daar een lijstje met Filter Groups en Filter Types staan. Het lijkt mij wel handig dat iedereen die in de backend kan (manager, administrator, author, editor en Publisher, en ook de super user) gewoon alles kan wat ze willen doen. Bij die groepen zet je het Filter Type op No Filtering. Klik daarna op Save & Close. 

Je kunt nu nog steeds geen iframes toevoegen aan een pagina. Daarvoor moet je alsnog een instelling in TinyMCE aanpassen. Ga daarvoor naar Extensions, en dan naar plugins, en kies de Editor - TinyMCE plugin. Bij de Existing Sets of the Tine MCE Panel zijn drie sets aangemaakt. Ik heb in Set 2 allen de groep public gezet, terwijl Set 0 alle andere groepen bevat, en set 1 leeg is. Een stukje verderop zit een toggle: Use Joomla Text Filter. Die staat standaard op Off. Als je die op On zet, worden de instellingen gebruikt zoals je die hebt aangegeven bij de Global configuration. 

En nu kun je weer iframes toevoegen aan je pagina.

Je kunt er ook voor kiezen om niet de Joomla-instellingen te gebruiken. Zet Use Joomla Text Filter dan op Off, en haal bij de prohibited elements Iframe weg. Dan zou het ook moeten werken.